måndag 25 augusti 2014

Knä. Behandling av inåtrotation i femur och utåtrotation i tibia.

Hemträning
Utöver koorigering i dagliga aktiviteter så behöver musklers prestationsförmåga samt uttöjningsförmåga förbättras.
Om tryck eller smärta kommer från knät ska patienten läsa om instruktionen och sluta om det inte hjälper.
Övningar:
För abduktorer och utåtrotatorer: Övningarna hittas med bilder och beskrivning i Shirley Sahrmanns bok Diagnosis and treatment of movement impairment syndromes.

Från lättaste till svåraste:
1.    Isometrisk utåtrotation i höft från magliggande:
Patienten ligger på magen med knäna en bit isär(vilket innebär viss utåtrotation) och flekterade till 90 grader och fötterna ihop. Bra med kudde under magen. Tryck ihop fötterna genom att spänna skinkorna och håll i 5 sekunder. Repetera några gånger.
2.    Höft abduktion i magliggande:
Patienten ligger med fötterna nästan ihop med utsträckta ben. Ha en kudde under magen. Patienten kan självpalpera sina SIAS för att upptäcka rörelser i bäckenet. Spänn skinkorna och för ut ena benet i abduktion. Se till att det inte sker någon bäckenrörelse.
3.    Höft abduktion med utåtrotation i sidliggande.
Syftar till att förbättra abduktorernas funktion och töja på IT bandet.
Ligg på sidan med knäna och höfterna böjda till ca 45 grader och bäckenet lätt roterat framåt. Patienten kan själv hålla på bäckenet eller gluteus medius. Gör en liten rotation så knäskålen pekar uppåt och lyft härifrån hela benet i höftleden utan kompensatorisk bäckenrörelse. Kan vara bra att ha en kudde mellan knäna, en rullad handduk i midjan.
Viktigt att komma ihåg att patienten inte ska trycka neråt med nedre benet.
4.    Utåtrotation i höften med theraband som motstånd i sittande. Ej hittat detta mer beskrivet i böckerna men antar att det är som det låter att man från sittande fäster ett theraband runt dom distala delarna av femur och färifrån helt enkelt gör utåtrotation.
5.    Utfallssteg med fokus på knäkontroll.

Extensorerna:
1.    Magliggande med sträckta ben.Ska stärka extensorerna dvs gluteus och hamstrings samt abdominis och töja flexorerna. Ha benen relativt nära varandra.
Spänn magen genom att lätt dra in naveln. Patienten gör en lätt utåtrotation samtidigt som gluteus spänns volontärt och benet lyfts upp. Bäckenet ska inte röra sig. Extensionen ska inte vara mer än 10 grader. Håll benet i detta läge mellan 3-10 sekunder. Om hamstring är för dominant kan man flektera knät i över 90 grader och göra övningen så istället. Vid behov används kudde under magen och patienten palperar  SIAS. Proggresion kan vara i stående med ex theraband eller dragapparat.

Timingen kan tränas, som tidigare togs upp, via att förflytta vikten från fot till fot och se till att kontrahera gluteus på den man står på. Proggression blir sedan att stå på ett ben i bra alignment samt att stå på det smärtande benet och göra dragapparats eller therabandsövningar med den andra.

För att förbättra töjbarheten i TFL-IT så rekommenderas
1.      Magliggande knä flexion. Detta ska göras med tårna ihop och hälarna i linje med tibia för att hindra tibial utåtrotation och koppla in inåtrotatorer för tibia.
2.      Magliggande utåtrotation i höft utan rörelse i knäleden.
3.      Två-leds höftflektions stretch: Ligg på rygg på bänk, håll runt ena knät. Vänd foten in mot den andra för att undvika tibial rotation och sänk ner, håll låret in mot det andra låret. Dvs tappa inte ut i abduktion. Håll positionen i 30 sekunder och vila. Obs låret får inte gå in i inåtrotation. Upprepa några gånger. Smärta ska inte kännas och lumbalen ska inte få ökad lordos.
4.       Obers test position. 
I alla övningar behövs det ett bra stöd från abdominala muskler.

Manuellt

Brian Mulligan rekommenderar som manuell behandling vid smärta eller rörelseinskräning vid flexion orsakat av tibial utåtrotation att man mobiliserar tibia i inåtrotation i flexionsrörelse.
Detta kan man göra både manuellt på klinik och ge som hemövning.

På klinik:

Patienten ligger på rygg med någon form av bälten med ena änden fast runt distala underbenet och andra änden i sin hand.
Placera tummen in i knävecket bakom fibulahuvudet och rotera fibula och tibea inåt. Tänk att fibula ska gå anteriort/lateralt. Därefter böjer patienten aktivt på knäet och lägger till overpressure med bandet. Upprepa vid första behandling endast 3 repetitioner varefter man ska ha en klar förbättring av symtomen. Vid nästa tillfälle körman 10x3 om inga komplikationer tillkommit.

Som hemövning:


Stå med foten på en stol. Ta med tummen i knävecket så att fibulahuvudet kommer med. Ge inåtrotation för tib/fib och flektera samtidigt. Obs! får ej tappas in i adduktion, 10 reps 2-3 ggr/dag.. Kan också göras i klinik då beh. gör detta. 

Ska nämna att Mulligan också rekommenderar träning för tibias inåtrotatorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar