lördag 20 september 2014

Kinetic Control - rotation

Rotation
Problemen i rotation kommer oftast i anknytning till flexions- eller extensionsdysfunktion. Vid rotationsproblem är oftast smärtan unilateral.
Idealt mönster i rotation/sidoböjning:
Patienten ska rotera fullt åt höger och vänster i stående på det sätt dom normalt gör.
Det ska ske en jämn rörelse i hela ryggraden och benen ska bidra till rotationen.
I den spinala rotationen ska ländryggen stå för ca 10-15 graders rotation, thorakalen med ca 30-35 grader. Man beräknar att benen bidrar med ca 45 graders rotation. Dvs sammanlagt 90 grader. Ha uppsikt så inte bäckenet åker framåt i rotationen och se till att inte vikten förflyttas i bålområdet utan att det är ren rotation.
Rörelsefel som är sammankopplade med rotation i bäcken-ländryggsområdet
Relativ stiffness:
Inskränkt rörlighet i höftens rotation - vilket gör att bäcken-länden tar ut mer rörlighet för att kompensera.
Inskränkt thorakal rotation i nedre och eller mellan thorakalen – Kan göra så att det blir kompensatorisk ökad rörelse i rotation ofta L5-S1
Relativ flexibilitet:
Lumbal-bäckenområdet kan initiera rotationsrörelsen och bidra mer till rörelsen i relation till höft/thorakal som börjar senare och bidrar mindre.
Indikationer för att testa rotationen för okontrollerade rörelser är:
·       Hypermobilitet i rotationen
·       Initiering av rotation i bäcken-lumbalregionen
·       Symtom som smärta
·       Assymetriska eller unilaterala symtom associerade med flexion eller extension
·       Assymetrisk hållning i bäcken-lumbalområdet

Tester/behandling
Bent knee fall out test i ryggliggande:
Går att göra med PBU under varje sida av ryggen annars så funkar ju ögon och palpation också. Används PBU så indikerar ett ökat tryck att det sker en rotation åt det hållet.
Patienten böjer ena knät upp så att foten ligger vid knäskålen. Instruera patienten att ryggen ska ligga helt still samtidigt som knät på det böjda benet faller ut åt sidan till 45 grader och sedan tillbaka. Klarar man detta utan rörelser i rygg/bäcken är testet negativt. Gör testet på båda sidorna.
Är testet positivt så kan man tänka att bålens rotations stabiliserare fungerar dåligt.

Koorigering:
Samma som testet där patienten inte går längre än att hen klarar att hålla emot rotationen.
Det vanligaste är att obliqerna inte fungerar optimalt och därför inte kontrollerar rotationen. Ex ska vänster obliqus externus och höger obliqus internus kontrollera rotationen när höger ben fälls ut åt sidan. Om kontrollen är dålig kan man med cues försöka få patienten att först spänna obliqus externus och internus.
Externus aktiverar man genom att dra den anteriora nedre bröstkorgen kaudalt och posteriort mot ryggraden sikta draget mot  kontralaterala sidan. Samtidigt ska patienten dra in hela den abdominala väggen (alltså inte bara nedre delen som vid TrA aktivering).
Inernus aktiveras genom att patienten instrueras att lyfta ipsilaterala sidans SIAS i en anterior och kraniell riktning samtidigt som hen drar in hela den abdominala väggen.
Denna förspänning ger såklart ökat tryck på PBU men det är ok.
Vid hemövningar kan patienten palpera kontralaterala SIAS och posterolaterala cristakanten ispilateralt för att själv känna rörelser och korrigera detta.
En progression av övningen är att foten på benet som ska falla ut åt sidan lyfts 5 cm från underlaget.

Single knee flexion test i magliggande
Syftar till att testa kontroll av extension i länd-bäckenområdet under flexion i ett knä.
Patienten ligger i neutral position och ombeds flektera ena knät. Bäcken-länd området ska för negativt test klara att ligga still utan rotation från rectus femoris drag i 120 graders knäflexion. Det ska heller inte ske någon ökad extension i lumbalen trots att paraspinalerna går på.
Koorigeringen är liksom tidigare att göra övningen i det rörelseomfång för knät som patienten klarar utan bäcken-ländrörelser.

Sitting kne extension test
Testar bäcken-ländkontrollen vid sittande knäextension där tension skapas i hamstrings.
Sitt på brits utan att fötterna når marken och i neutral position. Försök bibehålla neutrala positionen samtidigt som knät sträcks ut. För godkänt test ska patienten var 15-10 grader från full extension och utan medrörelser.
Koorigering:
Som testet men gå inte högre än att bäcken-ländområdet hålls stilla. Stanna i högsta läget några sekunder.  Självpalpera ryggen för att känna så det inte sker någon medrörelse.

Det kan ske att nerv ger symtom då det liknar slumptest se till att håll foten plantarflekterad för att undvika detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar