fredag 12 september 2014

Kinetic Control - Flexion i ländrygg + test + behandling

Flexion

Testar kort och gott hur väl det stabiliserande systemen klarar att kontrollera flexion i lumbalryggen.
Här kommer en beskrivning av ideal flexion:

1. Stående med fötterna i neutral position böja sig framåt.
2. Idealt är det då lika mycket flexion i thorakalen som i lumbalen och höfterna flekterar till ca 70 grader. Simultant ska flexionen i ryggraden och höften ske.Man ska klara att med fingrarna nå marken utan att böja knäna.
3. Bäckenet och höften ska leda rörelsen tillbaka till upprätt samtidigt som ryggraden succesivt sträcker ut sig.
Rörelsefel vid lumbal flexion
Här används Sahrmanns teori om relativ stiffness.
· Restriktion i höftflexion pga hamstrings. Höfterna klarar inte 70 graders flexion vilket gör att ryggraden kompenserar med ökad flexionsrörlighet.
· Thorakal inskränkning i flexion gör att mer rörlighet måste tas ut i ländryggen.
Relativt flexibel( kan vara okontrollerad rörelse)
·  Ländryggen initierar rörelsen till flexion och bidrar därmed mer till rörelsen ofta ser man då hyperflexion i ländryggen vid end range. På väg upp till rak så fortsätter man att ha länden i flexion och bäckenet i posterior tilt och sträcks först ut sent i rörelsen.
·  Segmentell flexions hinge – Om endast en spinos är prominent. Detta är ofta L5 som man ser glida isär från sacrum vid test. Resten av lordosen kan vara ok varvid detta måste kollas noga.
·  Multisegmentell hyperextension – Ökad flexion i stora delar eller hela ländryggen i flexion. Dvs oförmågan att hålla länden neutral. Under höftflexion ses en ökad lumbal flexion och posterior bäckentilt.
Indikationer för att testa om lumbal flexion är okontrollerad:
  •        Hypermobil ländflexion
  •        Ländflexion initierar framårböjningen.
  •        Att flexion ger symtom som smärta, obehag etc.


Tester:
Boken har flera tester för varje rörelseriktning. Här ska jag presentera 4 för flexionsriktningen.

Trunk lean test/Waiters Bow:
Testar okontrollerad rörelse i flexion för ländrygg. Används främst vid test av smärta som kommer i vardagliga situationer som inkluderar flexion i stående eller sittande.
Behövs styrka i ytliga ES, spinalis och multifider. Eventuella rörelsefel härstammar troligtvis från stram hamstrings, strama eller svaga ytliga gluteer, quadratus lumburum, rectus abdominis alt. nedsatt neuromuskulär kontroll. En annan felkälla kan eventuellt vara rejält nedsatt rörlighet i höftleden.
Testet görs från stående med mjuka men inte böjda knän. Pat. ska för godkänt test klara att hålla neutralposition i lumbalryggen och flektera i höften 50 grader. Kontrollera att patienten håller neutral ländrygg genom att lägga ett finger på L2, L5 och S2 rör sig inte fingrarna isär hålls lumbalen neutral och glider dom isär är lumbalen inte neutral.
Förbättras motoriska kontrollen av instruktioner och korrigeringar bedöms det inte som en relevant rörelsedysfunktion.
Diffa strukturell stramhet och stiffness från sittande där man håller manuellt fast bäckenet när pt. extenderar i knäna om pt. kommer lika högt som när man inte håller i bäckenet alternativt ökar rörligheten efter ett fåtal repetitioner rör det sig om stiffness.

Behandling: Självpalpation av tidigare nämnda spinoser och träna på framåtlutning i neutralrygg. Går också bra att tejpa för att få samma feedback. Spegel för visuell feedback kan vara bra. Obs att rörelsen ej ska ge symtom, om så sker minska rörelseuttaget i flexion. Om patienten inte kan klara rörelsen kontrollerat ska hen bara göra flexionen inom det spannet som hen kan kontrollera alternativt hålla i en stol för att ta bort vikten från överkroppen. Bilder mm finns på denna länk.

Double knee extension test:
Testar okontrollerad rörelse i flexion för ländrygg
Sitt i neutralläge dvs. med lite lordos och tyngden på sittknölarna. Akromion är i en vertikal linje över ischiadicum Fötterna några centimeter över golvet försök hålla bäcken/lumbala området i den neutrala positionen och sträck i knäna. Klarar man inte hålla ryggen tills 15-10 grader är det negativt.
Detta kan ex. bero på stiffness eller strukturell stramhet som testas på samma sätt som i waiters bow.
Tränas via palpation av S2-L5-L2 och eller tejpning samt gärna spegel där man gör övningen som beskrivits ovan. Man ska aldrig gå längre i rörelseuttaget än att man klarar att bibehålla neutral ländrygg.
Har man dålig kontroll träna med ett ben i taget. Här finns bilder och test kring testet

Backward push test:
Testar kontroll av lumbal flexion och posterior bäckentilt.
Stå på alla fyra och patienten trycker sig bakåt med händerna. Rörelsen bakåt sker via höftlederna medans ländrygg och bäcken ligger rakt. Liksom tidigare test så kontrolleras flexionen via L2, L5 och S2. Instruktionen är att trycka sig bakåt mot hälarna samtidigt som ryggen hålls rak(neutral). Vid negativt test så klarar patienten att hålla ländryggen neutral till 120 grader.
Självträningen är att göra testövningen hemma . Det är såklart lite svårare här med självpalpation varvid spegel och tejp blir viktigare. Liksom tidigare övningar ska patienten inte gå längre än att ländryggen hålls neutral.
Felkällor:
Höftledsstelhet, strama gluteer, svårt att förstå hur man muskulärt gör och dålig proprioception.
Uteslut höftrörlighet i passivt ryggliggande. Stabilisera bäckenet med ena handen och känn på end-fell. Är det mjukt och går att öka=stiff gluteus. Här finns bilder och instruktioner

Chest drop test
Syftar till att kunna skilja på aktiv thorakalflexion och lumbal flexion. Dvs kunna hålla lumbalen neutral samtidigt som thorakalen flekterar.
Görs i sittande utan stöd och utan att fötterna når marken(oklart varför marken inte får nuddas ser själv ingen större poäng med det) och i neutral ryggradsposition. Håll ena handen på sternum föratt känna thorakala flexionen och den andra på sternum för att kontrollera bäckenrörelser.
Flektera genom att sternum faller mot bäckenet utan kompensatoriska rörelser i bäckenet/lumbalen. Testet är positivt om flexion kommer i lumbalryggen innan full flexion åstakommits i thorakalryggen.
Återträningen är som vanligt egenpalpation av S2. L5 och L2 under rörelsen samt spegel och tejp.

Är kontrollen väldigt dålig kan man börja med att stå på alla fyra och  göra proceduren baklänges. Dvs börja vid full thorakal flexion, därifrån få till neutral position i lumbalen och bäckenet alternativt först få till neutralposition i lumbalen i fyrfotastående och därefter flektera thorakalen. Här finns test och bilder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar