söndag 14 september 2014

Kinetic Control extension

Det ideala mönstret vid extension är en jämn kurv längs hela ryggraden.
Bäckenet gör en mindre anterior tilt och i slutläget är höften i 10-15 graders extension.

Rörelsefel relaterat till extension:

Relativ stiffness:
Höft flexorn TFL hindrar höftextension vilket gör att ländryggen kompenserar för detta.
Thorakal restiktion i flexion kan leda till ökad lumbal extension.

Relativ flexibilitet:
Finns främst två:
Den första är lumbal extension via att rörelsen initieras av ökad framåt ”sway” i bäckenet vilket gör extensionen vid S1-L5 okontrollerad och större vilket gör att thorakalen och höfterna minskar sin medverkan i extension. Detta gör såklart att ett fåtal segment tar nästan all belastning istället för att den fördelas över hela  nedre thorakalen och lumbalen. Övre thorkalen tar endast en försvinnande liten del av vikten. Detta gör också att segmenten L5-S1 får en anterior translation och vi får vad författarna kallar en segmentell hinge där det är synligt att det berörda segmentet ”åkt framåt”. Kan i enstaka fall också ske i andra lumbala segment.
Den andra är lumbal extension via ökad anterior bäcken tilt vilket ger hyperextension i ländryggen dvs den blir inte segmentell utan generell. Även här så minskar det bidragen från thorakalen och höfterna. Den anteriora tilten och lumbala extensionen kvarstår under vägen tillbaka till rak rygg.
Författarna skriver att det är viktigt att kunna platta ut ländryggen mot en vägg särskilt för extensionskontrollen mellan lumbalryggen och thorakalryggen.
Idealt ska en person kunna stå med fötterna 5-10 cm från väggen skulderbrett isär och knäna lätt böjda för att ta bort tension från höftflexorerna. Sakrum och thorakalryggen ligger emot väggen och för godkänt ska patienten klara att spända glutarna och magmusklerna för att planna ut ländryggen mot väggen och hålla den positionen.  Dom två dysfunktioner man kan se i detta test är rekrytering dysfunktion vilket innebär att antingen enbart abdominal eller gluteal muskulatur gör hela jobbet. Det kan också röra sig om en mobilitets dysfunktion att patienten inte kan planna ut ländryggen.

Koorigeringen:
Stå som beskrivet innan med thorakalen och sakrum mot en vägg och aktivt planna ut så att ländryggen hamnar närmare väggen utan att thorakalen rör sig eller smärtar. Håll den positionen 10 sekunder och gör i 10 repetitioner. Progressionen är att öka på tiden tills det känns enkelt och ländryggen kommer till väggen och att positionen kan hållas 2-3 min.

Co-aktivering av laterala magmuskler och gluteer i magliggande
Patienten instrueras att aktivt dra in den abdominala väggen via laterala magmsuklera TrA och obliquerna. Efter detta ska patienten kontrahera glutealmusklerna. Idealt ska gluterna slå på fint symmetriskt och utan att tappa kontraktionen från den abdominala väggen. Det är främst dessa muskler som kan kontrollera extensions skador.
Dysfunktion: Rekryteringsdysfunktion om glutealmuskulaturen har svårt att co-aktiveras med abdominala muskler. Antingen aktiveras dom inte alls eller så blir det en asymmetrisk aktivering.

Koorigering:
Aktivera abdominalerna som tidigare beskrivits och spänn därefter gluteerna och håll 10 sekunder i 10 gånger. Målet är att klara 2-3min.

Test och behandling av okontrollerade rörelser i lumbal extension:
Chest lift test
Testar förmågan att kontrollera anterior tilt i bäckenet och lumbal extension samtidigt som man tar ut thorakal extension i sittande.
Patienten sitter på en bänk med fötterna hängande fritt och med hela ryggraden i neutral position. Huvudet ä rpositionerat direkt över axlarna. Sätt ena handen på sakrum och andra på sternum.
Övningen går ut på att inte röra bäckenet/lumbalen och föra sternum upp så det blir en thorakal extension vilket då blir ett negativt test.
Den okontrollerade rörelsen vi kan få se är anterior bäckentilt och multisegmentell hyperextension.
bilder och text här

Koorigering:
I sina hemövningar ska patienten själv kontrollera rörelserna med en hand på sterum och en på sakrum. Varvid patienten gör samma sak som vid testsituationen med neutralt bäcken och ländrygg. Klarar patienten inte full thorakal extension utan medrörelser ska man i början bara träna till den gränsen.
Är kontrollen väldigt nedsatt kan patienten stå på alla fyra och först hitta den neutrala positionen och göra den thorakala i den positionen. Obs nacken ska inte roteras bakåt.

Forward Lean test i sittande:
Går ut på att patienten ska flektera i höfterna från sittande utan att bäckenet/lumbalen lämnar neutral position. Klinikern palpera S2, L5 och L2 om fingrarna inte rörsig i avstånd från varandra under övningen är testet negativt. Rör sig fingrarna närmare varandra under dom första 30 graderna av höftflektion ses det som okontrollerad rörelse i extension.
Som vanligt är det testet som är hemövningen med självpalpation på nämnda spinoser. Om testet var för svårt så kan patienten minska graderna på höftflektion alternativt stödja händerna på en stol för att ta bort vikt. Bilder och text här

Double knee bend test:
Testar motorisk kontroll av lumbal extension och anterior bäckentilt under bilateral knäflexion i magliggande.
Patienten ligger med neutral rygg på mage och klinikern lägger en hand på ryggen med fingrar på nedre ländkotorna och sakrum. Patienten ska då göra knäflexion med båda benen till ca 120 grader eller tills det sker rörelse i extension i ryggen med anterior bäcken tilt. Klarar man 120 grader knäflexion utan medrörelse är testet negativt. Obs att det troligtvis kommer ske en paraspinal aktivering vilket är helt ok.
Om positivt test så har ländryggen en okontrollerad rörelse pga tensionen av rectus femoris och eller att bäckenet roterar anteriort pga högre tension från muskler som drar anteriort än dom som drar posteriort. Bilder och text här

Koorigering
Korrigeringen är att göra övningen med självpalpation och inte gå längre i knäflexionen än att man klarar neutral ländrygg. På klinik kan man så klart ha en PBU tryckmätare för att underlätta arbetet.

Hip extension lift
Att klara att hålla en neutral länd/bäcken fram magliggande höftextension.
Patienten ligger på en brits med höften direkt utanför bänken på ena kortsidan och båda fötterna i marken. Patienten ska sen först sträck ut knät på den sidan som ska lyftas och lyfta ett ben i taget upp till 0 grader. Negativt test är om patienten klarar detta utan medrörelser i ländryggen. Klinikerna palperar här också dom lägre ländkotorna och sakrum med fingrar för att kontrollera om dom kommer närmare varandra(extension) eller ej.

Korrigeringen blir samma som testet där man bara går så långt i höftextension att ingen medrörelse sker i lumbalen. Patienten kan självpalpera nedre lumbalen och sakrum för att undvika extension samt att c-aktivera abdominalerna och glutealerna i rörelsen. 

Bilder och test här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar